Hoe reinig en onderhoud ik mijn snijplank?

 

Doe een snijplank nooit in de afwasmachine!

Te veel hitte,  te veel zeep, te veel water!

Laat een houten plank ook nooit weken in water.

 

Iedere houtsoort zal in enige mate reageren op verschillen in temperatuur en vochtigheid. Stel houten voorwerpen niet te lang bloot aan hitte van verwarmingen, ovens of de volle zon. Voor bescherming tegen vocht is elke plank van Sabber in een bak met minerale olie gelegd, waardoor het hout verzadigd is geraakt met olie. Vocht kan zo nog moeilijk in het hout trekken. Vervolgens is elke snijplank twee keer ingewreven met een wax van minerale olie en bijenwas en vitamine E. De olie en de wax vormen een waterafstotende laag in en op het hout.

 

Het gebruik van heet water en zeepsop tast deze laag aan. Was snijplanken daarom niet af met onnodig agressieve wasmiddelen en ga niet onnodig hard schrobben. Neem liever meteen na gebruik de plank af met een vochtige doek, of spoel hem af met wat lauw water met een klein beetje zeep. Voor een grondige schoonmaak kan desnoods ook een eetlepel zout met wat water/azijn/citroensap worden uitgewreven over het hout. Spoel dit met lauw water weg, droog de plank goed af en zet de snijplank liefst op zijn zijkant neer, zodat beide zijden gelijkmatig verder drogen. 

 

Wrijf de plank regelmatig in met wax van Sabber voor snijplanken. Goed inwrijven, laten intrekken en uitwrijven met een droge doek. Bij iedere bestelling is een blikje onderhoudswax inbegrepen.  De voedselveilige wax is een mengsel van minerale olie, korrels van echte bijenwas en vitamine E (anti-oxidant).


Wat houdt de antibacteriële werking van hout in?

In tegenstelling tot plastic snijplanken zullen bacteriën die in krassen achterblijven niet overleven op een (droge) houten plank. Hout heeft van nature een antibacteriële werking. Zie bijvoorbeeld dit artikel over een universitair onderzoek naar de antibacteriële werking van hout: https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1993-03-28-mn-16167-story.html  

 

En dit artikel gaat in op de voordelen van hout boven plastic als snijplank voor thuis:  https://commonsensehome.com/wooden-cutting-boards/