Snijplanken met een verhaal!

Gepubliceerd op 16 december 2021 om 19:11

Elke fijne snij- en serveerplank vormt de basis voor gezellige momenten en lekkere maaltijden. Maar de ene plank is de andere niet. Sommige planken hebben een eigen verhaal en zoveel karakter dat ze in 'hun' huis een onvervangbare rol veroverd hebben. In deze blog staat de spotlight op dergelijke bijzondere snij- en serveerplanken. Ken jij ook een plank met een mooi verhaal? Laat het hier weten!

 


De Ghanese snijplank

Samen met vrienden zat ik aan tafel voor een gezellig etentje, toen er lekkere hapjes geserveerd werden op een houten plank. Het warme, dampende brood werd door iedereen gretig in de sauzen en smeersels gedipt, maar ik was afgeleid. “Wauw, wat is dát een gave snijplank!” gooide ik er spontaan uit. De massief houten snijplank was flink getekend door talloze krassen. Hij wiebelde een beetje, er zaten deukjes in en zelfs wat brandplekken van het fornuis. Duidelijk een plank met karakter en een verhaal.  

 

In een vorig leven vertrokken Madelon en Michiel voor een aantal jaar naar Accra, de hoofdstad van Ghana. Er waren daar geen meubelzaken waar ze even in één klap de hele inrichting voor hun nieuwe huis konden meepakken. Hun huisraad zochten zij stukje bij beetje bij elkaar. Voor de keuken bezocht mijn vriendin Madelon graag de beroemde Mokala markt.

 

Met haar dochtertje in de draagzak ontdekte zij op deze bruisende markt tussen oneindige stapels pannen en keukengerei een strakke hardhouten snijplank. Die bewijst de familie nu al 20 jaar trouwe dienst, van Ghana tot in Nederland. Hun dochter gaat inmiddels studeren. En het einde is voor deze onvervangbare snijplank nog lang niet in zicht.

 

Naast deze Ghanese plank is hun keuken uitgerust met minstens zes andere snijplanken. Madelon is dol op plankjes. Natuurlijk om op te snijden, maar ook om tapas te presenteren voor bij de borrel of gewoon als dienblaadje. Ze zijn altijd wel ergens nuttig voor en ze dragen bij aan de huiselijke sfeer.

 

We vroegen ons af hoe de plank eruit zou zien als ik deze weer recht zou schaven, alle krasjes weg zou schuren en het geheel in de olie en wax zou zetten. Een dilemma. Want we zijn benieuwd hoe de kleur en tekening van het massieve hout er weer uit komt te zien. Maar komt het sfeervolle karakter van die plank nu voort uit de jarenlange gebruikssporen, of uit het massieve hout zelf? Wat denk jij?
Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.